Toorjuustuga purukook piparkoogitaigna põhjal
Jaanuar on tihti see aeg, kui külmkappi jääb veel piparkoogitainast jõulude järel ootama. Kui tavapärased piparkoogid on juba küllaltki läbi proovitud, siis miks mitte kasutada tainast üheks eriliselt maitsvaks koogiks? Jagan lihtsat ja maitsvat retsepti, kuidas piparkoogitaignast saab valmistada suurepärase toorjuustukoogi koos purukattega. Boonusena saad katsetada ka muffiniversioone!
KOOSTISOSAD:
- 350g piparkoogitainast
- 400g toorjuustu
- 3 muna
- 75g suhkrut
- 400g õunamoosi/õunu/marju vms
- Puru jaoks:
- 50g võid
- 35g toortatra jahu
- 35g kaerahelbeid
- ca 50g suhkrut
- näpuotsaga soola
- Soovi korral martsipani

VALMISTAMINE
Lase piparkoogitaignal toatemperatuuril veidi pehmemaks sulada.
Samal ajal saad juba täidise ette valmistada. Sega omavahel kausis toorjuust, munad ja suhkur.
Nipp! Soovi korral võid lisada ka maitseks kaneeli või kardemoni
Tee valmis ka puru. Selle jaoks kaalu kaussi toasoe või ja lisa sinna jahu, kaerahelbed ning suhkur ja näpi siis see sõrmede vahel puru taoliseks massiks. Kui tundub, et puru on liiga vedel või kleepuv ja hakkab näppude külge siis lisa veel veidikene jahu.
Nipp! Võid seda puru teha ükskõik, millise jahuga, lihtsalt arvesta, et erinevad jahud imavad vedelikku erinevalt ja sellest sõltuvalt võib jahu kogus varieeruda.
Kui piparkoogitaigen on juba pehmem siis suru tainas 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Eelküpseta seda 200 kraadi juures umbes 7 minutit, kuni põhi kergelt hakkab juba jumet võtma ja on kerkinud.
Siis tõsta koogivorm ahjust välja ja vala sinna peale toojuustusegu. Lisa sinna ka õunamoos ja kõige peale puru. Soovi korral lisa ka martsipani tükikesi.
Nipp! Õunamoosi asemel võid kasutada ka marju vms, aga külmutatud marjad sega siis enne lisamist 1-2 spl tärklisega. Sõltuvalt sellest, mis marju kasutad, võid muuta ka suhkru kogust toorjuustusegus (punane sõstar tahab rohkem suhkru lisamist kui õunamoos, mis on juba ise magus)!
Nüüd küpseta kooki ca 170 kraadi juures umbes 45 minutit või seni kook on pealt kuldpruun.


Tegin teise katsetusena muffinivormides ka sarnaselt. Vajutasin piparkoogitaigna muffinivormi põhja, eelküpsetasin ja siis panin täidise, lisasin seekord ka tüki šokolaadi ja siis õunakeedise ja puru ning martsipani tükid peale. Said ka väga head.
Kui soovid võid ju üldsegi piparkoogid küpsetada, siis need purustada ja teha koogile küpsise põhja, siis seda enam pole eelküpsetada vaja. Katseta julgelt erinevaid variante.



Lase korralikult jahtuda. Sobib hästi koos serveerimiseks näiteks vaniljejäätisega.
Anna julgelt mulle ka teada, kuidas Sul välja tuli! Ja retsepti jagades, palun märgi Köögibossid ära!
Vahvat kokkamist!
Kaie