Hoidiste valmistamise ABC

Hoidistamine on traditsiooniline meetod toidu säilitamiseks, mis võimaldab nautida hooajalisi vilju ja köögivilju ka väljaspool nende looduslikku hooaega. Siin on põhjalik juhend hoidistamise kohta, mis aitab sul alustada ja tagada, et hoidised oleksid tervisele ohutud ning maitsvad.

Hea kvaliteediga ja pika säilivusajaga hoidiste saamiseks on väga tähtis, et kõiki hoidistamisega seonduvaid toiminguid tehakse absoluutse puhtuse tingimustes. 

Hoidiste valmistamise ABC

Hoidistamine on traditsiooniline meetod toidu säilitamiseks, mis võimaldab nautida hooajalisi vilju ja köögivilju ka väljaspool nende looduslikku hooaega. Siin on põhjalik juhend hoidistamise kohta, mis aitab sul alustada ja tagada, et hoidised oleksid tervisele ohutud ning maitsvad.

Hea kvaliteediga ja pika säilivusajaga hoidiste saamiseks on väga tähtis, et kõiki hoidistamisega seonduvaid toiminguid tehakse absoluutse puhtuse tingimustes. 

ETTEVALMISTUS

  1. Vali alati kvaliteetsed koostisosad. Kasuta ainult värskeid ja kvaliteetseid puu- ja köögivilju. Riknenud või kahjustatud tooted võivad rikkuda kogu hoidise. Marjakorjamine võta ette päeva esimeses pooles, siis ei purune marjakestad käte vahel kergesti. Korja hoidistamiseks ainult küpseid marju, jäta välja toored ja üleküpsenud viljad – mõlemad soodustavad riknemist.
  2. Puhastamine. Pese puu- ja köögiviljad hoolikalt jooksva vee all, et eemaldada mustus ja bakterid. Marjade puhastamisel on tegevuste järjekord tähtis: esmalt pese, seejärel kuivata ning alles siis eemalda varreotsad ning lehed.
  3. Soovitus! Moosi keetmisel tee kõva koorega puuviljadele ja marjadele, näiteks tikritele, tikuga augud sisse. Nii on vilju kergem keeta, sest mahl eraldub kergemini ja siirupit tekib rohkem. Keeda moosi tasasel tulel ja õrnalt segades. Liiga hoogne segamine tekitab vahtu.
  4. Purgid ja kaaned: Kasuta spetsiaalseid hoidistamise purke ja mina kasutan alati uusi kaasi ja korke, mis tagavad õhukindla sulgemise. Olenemata sellest, mida purki talletad, hoolitse, et purgid ja kaaned on steriilselt puhtad, see tagab hoidise pikaajalise säilivuse. Lihtsaim võimalus on pesta tarvikud kuumal temperatuuril nõudepesumasinas. Kui seda võimalust pole, siis kuumuta eelnevalt pestud ja kuivatatud purke ahju metallrestil kuni 150 kraadi juures. NB! Ära pane külma purki kuuma ahju, vaid lase sellel soojeneda koos ahjuga. 
  5. Aga toimib ka väga hästi, kui pesed väga hoolikalt kuumas vees purke, pudeleid, korke ja kaasi ning jätad need tagurpidi kuivama ning kõik hodistamise seotud toimingud on tehtud täielikus puhtuses.
  6. Kui hoidis on purgis, veendu enne sulgemist, et sisse ei jääks õhumulle. Mullide eemaldamiseks kasuta plastikust spaatlit, millega saad tuua mullid hoidisest pinnale.
  7. Varu hoidiste valmistamiseks vajalikud köögiriistad ja nõud: näiteks potid, lõikelauad, noad, tangid, lehtrid, mahlaaurutaja jne.
  8. Ära jäta mahlaaurutit väga kauaks mustana seisma, vaid pese kohe peale kasutamist ära. Pesemiseks võib kasutada tavalist nõudepesuvahendit. 
  9. Kõige alumisesse keedupotti võib tekkida ajaga katlakivi, selle saad eemaldada kui sinna kuuma vette panna ettevaatlikult 1-2spl sirdunhapet ja lasta natukene seista. Loputa sooja veega. Pesemisel väldi teravat harja, käsna või pulbrit, mis võib auruti pinda kriimustada. 

Lisanipid

  • Kui hoidis on purgis ja jahtunud, veendu, et kaas on korralikult kinni. Tõsta purk silmade kõrgusele ja vaata, kas kaas on sissepoole kumer. Väljapoole kumer kaas ei ole korralikult sulgunud. Samuti ei tohi kaane vahelt tulla sisisevat häält, see on selge viide, et hoidis pole suletud ja hakkab käärima. Kaane võib küll uuega asendada, kuid sel juhul tuleks säilitada hoidist külmas ja tarbida ära lähinädalatel, talveks keldrisse viia pole mõtet.
  • Köögiviljad sorteeri korralikult, ära kasuta säilitamiseks plekilisi vilju, vaid leia neile kiirem realiseerimise lahendus. Kontrollitud viljad pese külma veega.
  • Mõned viljad ja seened vajavad leotamist, näiteks kurgid saavad krõmpsuvamad kui hoida neid paar tundi jääkülmas vees. Lisaks kurgile võiks leotada ka riisikaid, eriti kibedamaitselisi männiriisikaid.
  • Pane köögiviljad purki võimalikult tihedalt, nii säilivad need paremini. Hoidist purki pannes peaks nn õhuruumi jääma minimaalselt. 
  • Hapukurgid säilivad rohelisena kui need enne purki ladumist keeva veega üle valada.
  • Kui marineerid tomateid, siis torka eelnevalt viljale hambatikuga augud sisse, nii ei lähe tomatid kuuma vedelikku pannes kohe lõhki.
  • Kui soovid tomatitelt nahku eemaldada, siis lõika naha sisse augud ning kalla viljad üle keeva veega. Oota paar minutit ja eemalda kergelt nahad.

AURUTAMINE

  1. Hoia silma peal, et mahlaaurutaja mahlanõu liigselt ei täituks, kuna muidu hakkab mahl veenõusse jooksma. Umbes 15 min aurustumisest alates ava torusulgur ja lase pisut mahla välja. 
  2. Vanarahva soovitus! Kui viljad on ligi pool tundi aurustunud siis lase voolikust umbes liitri jagu mahla ja vala see siis uuesti mahlanõusse viljade peale tagasi. Sedasi tehes pidi maksimaalselt viljadest mahla kätte saama ning maitsed ühtlustuma. 
  3. Pudelid või purgid tuleb koheselt sulgeda korgi või keeratava kaanega.  

Lisanipid

  • Ole ettevaatlik mahla purkidesse/pudelitesse panemisel, kuna mahl on äärmiselt kuum. Kasuta pajalappe ja põlle ning hoidu pritsmete eest. Võid lasta mahlal mahlaaurutis pisut maha jahtuda.  Aga mida kuumemana purki/pudelisse saad, seda parem. 
  • Ära avalda väga palju survet viljadele ülemises puuviljakorvis, isegi kui tekib kiusatus neid kokku vajutada vms. Seda tehes kukub osa viljaliha keskmisesse mahlanõusse. Lõpu poole paar korda kergelt segada on okei.  
  • Jälgi veenõus olevat veetaset, et see kuivaks ei aurustuks. Vajadusel lisa keevat vett juurde. Külma vett lisades jahutad kogu vee maha ja uuesti keema ajamine ja viljade aurustuma hakkamine võtab omajagu aega. 
  • Mahla aurutamisaeg erinevatele viljadele on erinev. Mahla saamiseks vajalikku aega arvestatakse alates vee keemahakkamisest (auru tekkimisest puuviljakorvis). Pehmete marjade puhul (maasikad, vaarikad) korral 20–30 min, poolkõvade marjade korral (sõstrad) 30–40 min, kõvade puuviljade korral (õunad) 45–60 min. 

HOIDISTE SÄILITAMINE

  1. Kui hoidised on täielikult jahtunud, märgista need. Kirjuta näiteks kleepsu peale valmistamise aeg ning mis purgis/pudelis on. Nüüd on hoidised säilitamiseks valmis. 
  2. Kõige parem on hoidiseid säilitada keldris, kus enamasti on pime ja hoidistamiseks sobivaim temperatuur. Aga ka mõni jahedam ruum (näiteks sahver) ajab asja ära. 
  3. Oluline on jälgida, et ruum oleks kuiv, pime ja et temperatuur ei laskuks talvel miinusesse ning muul ajal ei oleks seal liiga soe. 
  4. Ideaalne temperatuur hoidistele on 8-16 kraadi ja hea oleks kui suuri temperatuuri kõikumisi ei teki. 
  5. Hoidiseid ära pane kunagi maha. Ladusta need riiulile. Et näiteks kevadise uputuse ajal vesi liiga ei teeks ja talvel maapinnal temperatuur on jahedam. 

Hoidistamine on suurepärane viis säilitada suve- ja sügisvilju, tagades, et saad neid nautida ka talvel. Järgides hoolikalt valmistamis-, töötlemis- ja säilitamisjuhiseid, saad luua maitsvaid ja ohutuid hoidiseid, mis rikastavad sinu toidulauda.

Kui soovid veel rohkem teada hoidistamise kohta, siis Sul on võimalik liituda  „Rabarberist mahla aurutamine, siirupi keetmine ja rabarberimoosi valmistamine“ veebikoolitusega. Selle koolitusega  saad lisaks kaasa ka väikese retseptikogumiku „14 retsepti rabarberi hoidistamiseks“. 

Vaata veebikoolitust

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Ostukorv
Scroll to Top